Uradno spletno mesto Društva za promocijo športa Slovenije     SLO  ENG
 
   
 
Naslednji dogodek: Zmagujmo z žogo - 19.9.2020
NOVICE
O NAS
SPORTFORUM EKIPA
ČLANSTVO
PRIDRUŽITE SE NAM
GOSTILI SMO
PARTNERJI / SPONZORJI
PRESS
SPONZORSTVA
GALERIJA
AKREDITIRAJTE SE
PRIREDITVE, NOČITVE
VIDEOTEKA
UGODNOSTI ČLANOV
PRETEKLI DOGODKI
MEETING POINT
KONTAKT
 
NAPOVEDNIK
Arhiv
 
   
Novice
 
SportForum o slovenskem tenisu
18.05.2011
Včeraj, 17.5. 2011 ob 19. uri je v kongresni dvorani Mercurius v Ljubljanskem BTC-Cityu potekal prvi slovenski SportForum o slovenskem tenisu. Prireditev je z nagovorom odprl predsednik teniške zveze Slovenije, g.Marko Umberger, samo razpravo pa je vodil in povezoval nekdanji slovenski Davis Cup igralec, g.Gregor Krušič, danes direktor podjetja Babolat Slovenija. Med osrednjimi gosti razprave so bila znana imena iz sveta tenisa, Blaž Kavčič trenutno naš najboljši teniški igralec , ki zaseda 79.mesto ATP lestvice, Maja Matevžič nekdanja vrhunska teniška igralka, ki danes uspešno vodi tenis klub Maja, Tina Križan prav tako nekdanja vrhunska teniška igralka in danes uspešna voditeljica športne šole tujih jezikov, g. Slavko Rasberger dolgoletni direktor ATP teniškega turnirja v Umagu, dr.Aleš Filipčič predsednik Strokovnega sveta Teniške zveze Slovenije in Blaž Trupej kapetan moške članske reprezentance.

Kot zanimivost velja omeniti, da je bil na forumu prisoten tudi g. Milan Janec prvi uradni teniški sponzor v Sloveniji v 80-letih. Trenutno ves teniški svet govori o igralcu, ki osvaja turnir za turnirjem in ima za seboj 37. zaporedno zmago in 7 osvojenih turnirjev v nizu, se tudi na forumu nismo uspeli izogniti vprašanju, kje leži ključ uspeha Novaka Djokovića. Slavko Rasberger in Blaž Kavčič sta se strinjala, da je za ogromen napredek v igri Novaka Djokovića kriva predvsem njegova vrhunska telesna pripravljenost, zaradi katere je Novak svoj strokovni štab pred pričetkom sezone okrepil z dvema priznanima strokovnjakoma s področja fizične priprave športnikov. Tako sedaj njegova raznovrstnost v igri še posebej pride do izraza. Kot zanimivost glede same prehrane nam je g.Rasberger povedal, da se je Novak pred sezono odpovedal kruhu in testeninam... O prvem igralcu sveta Rafaelu Nadalu, ki je svoj prvi ATP turnir, res da v igri dvojic, osvojil prav v Umagu, kjer je bil g.Slavko Rasberger 21 let direktor turnirja, pa pove, da ima velik pomen na njegove uspehe ekipa s stricem na čelu, ki ga spremlja in vzpodbuja že od samega začetka kariere.

Forum smo nadaljevali s tematiko, da se v slovenskem športnem prostoru premalo zavedamo teniških uspehov naših igralk, s katero smo se strinjali vsi prisotni. Se danes še kdo spomni, da je Katarina Srebotnik osvojila mladinski Wimbeldon, da je v igri dvojic osvojila 24 turnirskih zmag, v igri mešanih parov pa 5 Grad Slamov. Avgusta leta 2006 je bila celo 20. igralka WTA liste. Z drugimi besedami bi lahko dejali, da je marketinška mreža za Katarino naredila absolutno premalo. A po drugi strani se lahko vprašamo, kot se sprašuje nekdaj vrhunska igralka Tina Križan, zakaj nihče ne kontaktira naše, nekdaj vrhunske igralke, ki bi jim s predlogi, nasveti, usmeritvami lahko ogromno pomagale pri razvoju kariere. Spomnimo se, da smo imeli odlično ekipo na čelu s Katarino Srebotnik, Tino Pisnik, Majo Matevžič, Tino Križan in prav ta zdrava konkurenca jim je pomagala, da so postale še boljše in konkurenčnejše svetovnem vrhu. Danes, razen Polone Hercog, ne vidimo naslednic zgoraj naštetih.

S Predsednikom Teniške zveze Slovenije smo se dotaknili tudi boleče teme, izgube WTA turnirja v Portorožu. G. Marko Umberger, predsednik Teniške zveze Slovenije je poudaril, da so organizacijo teniškega turnirja v Portorožu prepustili teniškim delavcem v Portorožu. Ker je postal turnir obalnega gospodarstva in ker so trenutne gospodarske razmere v Sloveniji slabe, turnir v zdajšni obliki ni mogel več delovati. G.Umberger je dejal, da v teniškem smislu ne vidi izgube, vidi pa jo v samem promocijskem smislu turnirja. Ker sredstev za ohranitev turnirja takšnega nivoja ni, bodo na TZS sredstva raje namenili razvoju igralk. G. Marko Umberger, predsednik Teniške zveze Slovenije je verjetno prav v ta namen obljubil, da bo zgradil teniški center Slovenije, to pa zato da bo teniškim strokovnjakom »zaprl usta«. Ob tem je poudaril, da pričakuje polno uporabo centra s strani klubov in seveda posledično izboljšanje rezultatov.

Glede kronološkega opisa razvoja same igralke-ca nam je svoje mnenje zaupala Maja Matevžič, ki prisega na sistematično delo, čisto pot brez nepotrebnega preskoka v starostnem razredu. Tu se je v razpravo vključil Blaž Trupej in dejal, da naj otroci igrajo tenis, ker si to želijo, ne pa zaradi želje staršev. Po mnenju g.Rasbergerja sta prav trda volja in želja ključna za uspeh Novaka Djokovića, ki je moral trenirati tudi v, prav berete, zastarelih bazenih, ker v Srbiji ni bilo teniške infrastrukture. Upajmo, da bomo na naslednjem forumu že imeli teniški center in s tem tudi večje število mladih talentiranih igralcev in igralk, saj samo dobra ekipa in zdrava konkurenca lahko dvigne kakovostno raven slovenskega tenisa in s tem v beli šport privabita prepotrebne sponzorje za naše vrhunske igralce (kova: Blaž Kavčič). Brez sponzorjev in trdega dela celotnega strokovnega štaba si vrhunskih rezultatov naših teniških igralcev žal ne moremo predstavljati. Zato stopimo skupaj in podprimo naše najboljše teniške igralce in jim pomagajmo na poti do uspeha in slave, če le lahko.

Prispevek pripravil: Peter Milinović

 
 
   
   
 

SportForum Slovenija

Društvo za promocijo športa Slovenije

Tel: ++386 (0)51 262-407
Fax: ++386 (0)5 630-67-01
E-mail:

 
   
   


©SportForum.si   Vse pravice pridržane