Uradno spletno mesto Društva za promocijo športa Slovenije     SLO  ENG
 
   
 
Naslednji dogodek: Zmagujmo z žogo - 19.9.2020
NOVICE
O NAS
SPORTFORUM EKIPA
ČLANSTVO
PRIDRUŽITE SE NAM
GOSTILI SMO
PARTNERJI / SPONZORJI
PRESS
SPONZORSTVA
GALERIJA
AKREDITIRAJTE SE
PRIREDITVE, NOČITVE
VIDEOTEKA
UGODNOSTI ČLANOV
PRETEKLI DOGODKI
MEETING POINT
KONTAKT
 
NAPOVEDNIK
Arhiv
 
   
Novice
 
Vroča razprava o slovenskem alpskem smučanju
30.01.2010

V ponedeljek, 25. januarja 2010, je v Austria Trend Hotelu potekal šesti SportForum z naslovom »Alpsko smučanje-izzivi prihodnosti?«, ki se ga je udeležilo več kot 50 ljubiteljev smučanja. Glavni gostje so bili Andrej Jerman, Filip Gartner, Matjaž Šarabon, dr. Milan Žvan in Dušan Blažič, več kot dve uri dolgo debato pa je vodil legendarni Oto Giacomelli.

Na začetku smo se dotaknili pričakovanj na bližnjih olimpijskih igrah, o katerih pa ni noben želel preveč govoriti, saj je značilno, da na največjih tekmovanjih zmagujejo nefavoriti. Matjaž Šarabon je bil najbolj konkreten in razkril ambiciozen cilj SZS v Vancouvru - dve kolajni! V nadaljevanju pa se je razprava prevesila na stran samih razmer v slovenski smučariji, od otroških selekcij dalje.

Filip Gartner je postregel z nekaj strokovnimi nasveti glede samega treninga, med drugimi o priporočenih 115-ih snežnih dni profesionalnih smučarjev in izpostavil, da je prav veleslalom tista osnovna disciplina, ki bi jo morali obvladati vsi smučarji, s čimer so se strinjali vsi prisotni. Dušan Blažič iz tekmovalne službe Elana je izpostavil primanjkovanje terenov oz. poligonov, kjer bi naši smučarji lahko neovirano trenirali, medtem, ko je dr. Milan Žvan na očitke o zgodnjem selekcioniranju odgovoril, da je pri nas le-to logično, saj si v Sloveniji enostavno ne moremo privoščiti, da bi delali tako kot to počnejo Avstrijci, ki imajo 100 tisoč smučanja željnih otrok. Matjaž Šarabon, ki je bil deležen nekaterih očitkov o načinu delovanja Smučarske zveze Slovenije, je ob zaključku dejal, da so se vrednote v zadnjih desetih letih korenito spremenile ter slednje podkrepil s primerom, ko se otrokom niti zdaj, ko je dovolj snega, ne ljubi na bližnji hrib, ampak so raje doma pred računalnikom in to je eden od vzrokov za pomanjkanje podmladka.

Vroča »debata« se je kar nekaj časa »vrtela« okoli stroškov treningov (okoli 6000 € na sezono), ki jih dolgo nosijo starši  in zaradi tega bolj pritiskajo na otroke, kot tudi na trenerje, v želji po čim boljšem rezultatu v čim krajšem času. Že zelo zgodaj hočejo odmevne rezultate, kar pa pogosto povzroči, da se otroci naveličajo smučanja in odnehajo še pred vstopom na najvišjo raven.

Po koncu SportForuma smo med udeleženci izžrebali tudi nagrejence, ki so prejeli vstopnice za pokal Vitranc in druge praktične nagrade, ki jih je prispeval Elan. Ta je med drugimi na dogodku predstavil tudi smuči za naslednjo sezono, ki so požele veliko zanimanja, predvsem med prisotnimi strokovnjaki.

Ostalo je še veliko odprtih vprašanj, na katere bomo iskali odgovore v prihodnosti. Vsem, ki ste dogodek zamudili, pa sporočamo, da ekipa SportForuma že 17. marca pripravlja nov »event«, katerega tema se bo tokrat dotikala slovenske moške in ženske odbojke.

 
 
   
   
 

SportForum Slovenija

Društvo za promocijo športa Slovenije

Tel: ++386 (0)51 262-407
Fax: ++386 (0)5 630-67-01
E-mail:

 
   
   


©SportForum.si   Vse pravice pridržane